Grad Bihać - Privreda
Turistički potencijal

Turističke potencijale grada Bihaća čine:

  1. prirodni potencijali,
  2. kulturna baština,
  3. smještajni i ugostiteljski kapaciteti,
  4. manifestacije u turizmu.
Prirodni potencijali

Prirodne potencijale čine vodotok rijeke Une i Unca na potezu od izvorišta do Ripča (stepen zaštite I-IV), kaskade i slapovi u Martin Brodu, Veliki Milančićev Buk, Jalak, srednji i donji buk i drugi; dio vodotoka, slapovi u Ripču; Crno vrelo na rijeci Uncu; Štrbački Buk na Uni kod Kestenovca; prašumsko područje „Plješevica“; dolina rijeke Une od Ripča do Bos. Novog (stepen zaštite II-IV); Vrelo Ostrovica u Kulen Vakufu, a najznačajniji je NP Una koji se gotovo u cijelosti prostire na teritoriji grada Bihaća i predstavlja jedan od tri nacionalna parka u BiH. Nacionalnim parkom je proglašen 29. maja 2008.godine. Obuhvaća područje kanjonskog dijela gornjeg toka rijeke Une uzvodno od Lohova, zatim područje kanjonskog dijela donjeg toka rijeke Unac od njenog ušća u Unu uzvodno do Drvarskog polja, te međuprostor između Une i Unca. Cijelo područje nacionalnog parka obuhvaća površinu od 19.800 ha.

Kulturna baština

Na području grada Bihaća je locirano obilje kulturno - historijskih spomenika, od kojih su najznačajniji Kapetanova kula, Džamija Fethija, Crkva sv.Ante Padovanskog, Turbe, Zgrada Krajina puteva, Muzej Prvog zasjedanja AVNOJ-a, Manastir Rmanj i drugi. Na području Bihaća nalazi se više srednjevjekovnih gradova od kojih izdvajamo: Sokolačka kula, Orašac, Havala i Ostrovica u Kulen Vakufu.

Kapetanova kula. Prema legendi koja je dijelom utemeljena i na historijskim činjenicama, Kapetanova kula – Bihaćka utvrda, spasila je život ugarskom kralju Beli IV od tatarskih konjanika. Poveljom iz 1260. g. on proglašava Bihać slobodnim kraljevskim gradom. Danas je Muzej Unsko-sanskog kantona s eksponatima iz vremena japodskih plemena.

Fethija džamija. Jedina je europska islamska bogomolja u gotičkom stilu. Najočuvanija je sakralna građevina na ovim prostorima. Sagrađena je prvobitno kao crkva svetog Antuna Padovanskog 1266.g.

Crkva sv. Ante Padovanskog sagrađena je u maniru zapadno-europskog eklekticizma 1890g. Uz toranj crkve je i veliki kameni sarkofag, ukrašen kamenom plastikom i heraldikom.

Turbe potiče iz vremena austrougarske okupacije Bihaća. Izgrađena je u znak pijeteta prema braniocima grada koji su hrabro poginuli. Prema nekim podacima potiče iz 1890. godine.

Zgrada Krajina puteva. Bivši građevinski ured u Bihaću sagrađen je 1916. godine prema projektu austrijskog arhitekta Ludwiga Hubera.

Muzej Prvog zasjedanja AVNOJ-a. Muzej pripada prvoj kategoriji spomenika borbe protiv fašizma. Osnivačko i prvo zasjedanje AVNOJ-a tu je održano 27. novembra 1942. g.

Galerije. Posjetom Galerije “Enver Krupić”, mogu se vidjeti djela umjetnika koji je cijeli radni vijek posvetio slikajući prirodnih ljepota ovoga kraja. Izložbe slika eminentnih slikara koji izlažu u Gradskoj galeriji i Galeriji “Una” vrijedne su pažnje. Pisci i pjesnici svoja djela također rado prezentiraju u ovim prostorima.

Za one koji vole šetnje gradom, na samom ulazu u Bihać, ulica Bedem vodit će Vas linijom srednjevjekovnih zidina grada Bihaća na Uni. U nastavku, duž kanala se prostire veličanstven gradski park s platanima. U ljepotama Une možete uživati i u samom gradu šetajući lijepo urenenim šetačkim stazama.

Smještajni i ugostiteljski kapaciteti

Smještajni kapaciteti grada Bihać predstavljaju jedan od ključnih nositelja turističke ponude.

Evidentno je kako posljednjih godina dolazi do porasta smještajnih kapaciteta na području grada Bihaća.

Doticaj istočnog orijenta i zapada, doticaj staroga i novoga daje naročito zanimljiv osjećaj svakom gostu. Bihać, kao stjecište dvaju svjetova, nadaleko je poznat po krajiškoj gostoljubivosti i srdačnosti. Toplina, ljubaznost, uslužnost odišu na svakom koraku. Ljepota cjelokupne prirode od koje zastaje dah nudi užitak oku, duši i tijelu.
Grad Bihać raspolaže sa više različitih smještajnih kapaciteta (hotela, motel, ostali privatni smještaj), od kojih izdvajamo:

Hotel Park
predstavlja spoj luksuza, visokog standarda, kvalitetne usluge i veoma povoljnih cijena. Raspolaže sa 64 sobe i 4 apartmana. Smješten je u strogom centru grada, uz gradski park i staru jezgru grada. Idealan je za organizaciju individualnih i grupnih boravaka, kongresa, seminara, poslovnih susreta, proslava i svečanosti. Više informacija na:
Tel: + 387 (0) 37 226 394
Fax: + 387 (0) 37 226 381
Web: www.aduna.ba
Email: info@aduna.ba

Hotel 'Park'


Hotel Ada
smješten je neposredno uz obalu i atraktivne slapove rijeke Une. Raspolaže sa 74 dvokrevetnih soba i 2 apartmana. Više informacija na:
Tel: +387 (0) 37 318 100
Fax: +387 (0) 37 318 109
Web: www.aduna.ba
Email: info@aduna.ba

Hotel Ada


Hotel Opal Exclusive
smješten je na atraktivnoj lokaciji, u blizini centra i stare jezgre Bihaća, a opet u potpuno prirodnom ambijentu na samoj obali Une, uz prekrasne slapove. Raspolaže sa 25 soba. Najmodernije je opremljen, a restoran “Obala” nudi osim mediteranske i internacionalne kuhinje i pravu tradicionalnu bosansku. Sve je prilagođeno i osobama invaliditetom. Više informacija na:
Tel: +387 (0) 37 224 183
Fax: +387 (0) 37 228 585
Web: www.hotelopalexclusive.net
Email: info@hotelopalexclusive.net

Hotel 'Opal Exclusive'


Hotel Kostelski Buk
smješten je u naselju Kostela pored vodopada rijeke Une, 7 km od Bihaća. Oprema je prema standardima hotela s četiri zvjezdice. Hotel raspolaže sa 50 soba i 3 apartmana, bogatom gastronomskom ponudom, pansion sala, restoran, bar, zimska i ljetna baštu, saloni i terase, sale s multimedijalnom opremom za održavanje poslovnih sastanaka, urenena plaža, staze za jogging upotpunjuju ponudu. Više informacija na:
Tel: +387 (0) 37 302 340
Fax: +387 (0) 37 302 039
Web: www.kostelski-buk.com
Email: info@kostelski-buk.com

Hotel Kostelski Buk


Hotel Paviljon
spada među najstarije ugostiteljske objekte u Bihaću. Objekt je podignut u doba Austro-Ugarske vlasti. Danas je objekt renoviran, izmijenjenog izgleda i sadržaja, usklađen sa aktuelnim zahtjevima za razinu kvaliteta hotela sa tri zvjezdice. Raspolaže sa 13 uređenih i opremljenih soba, od kojih je većina s pogledom na rijeku Unu.
Više informacija na:
Tel: +387 (0) 37 224 194
Fax: +387 (0) 37 224 194
Web: www.hotel-paviljon.com
Email: hotel-paviljon@live.com

Hotel 'Paviljon'


Hotel Emporium
smješten je u Bihaću, od kojeg se laganom šetnjom za 5 minuta može stići do centra grada. Oprema je prema standardima hotela s četiri zvjezdice. Hotel posjeduje 60 udobnih ležaja prilagodljivih svakoj situaciji. Sobe su moderno uređene i adekvatno namještene s minimalističkim detaljima. U sklopu hotela nalazi se luksuzni wellness-spa centar koji uz individualni pristup te modernu opremu pruža harmoniju duha i tijela. Educirano i ljubazno osoblje omogućuje da wellness-spa centar bude čaroban izvor ljepote i užitka.
Više informacija na:
Tel: +387 (0) 37 316 600
Web: www.emporium.ba

Hotel 'Emporium'


Manifestacije u turizmu

Od kulturnih manifestacija najznačajnije su manifestacija Festival scenskih umjetnosti koji se organizira krajem juna i početkom jula svake godine, kao i  manifestacija Ulicom Bišća, koja se organizira krajem svake godine. Ove dvije manifestacije nude kulturno-umjetnički program (pozorišne / kazališne predstave, koncerti, umjetničke večeri), te susrete likovnih stvaratelja.
Potrebno je napomenuti da grad Bihać ima razvijenu tradiciju manifestacija koje predstavljaju značajan potencijal za razvoj kulturnog turizma. Međutim, ponuda grada ograničena je lošom ponudom dodatnih turističkih sadržaja. Ipak, od strane lokalne zajednice, udruženja i raznih agencija postoje planovi za postupnim razvijanjem dodatnih sadržaja kroz označavanje biciklističkih i pješačkih staza, organiziranje izleta u prirodu i razgledavanje okolnih mjesta.

Tabela 1. Manifestacije grada Bihaća


Naziv manifestacije, svečanosti, slavlja

Vrijeme održavanja

Ciljevi manifestacije

Dan grada Bihaća

26.02.

Kulturne, sportske i zabavne aktivnosti

Dan rijeke Une

17.05.

Kulturne, sportske i zabavne aktivnosti

Bihaćko ljeto

juli - septembar

Kulturne, sportske i zabavne aktivnosti

Festival scenskih umjetnosti

juni - juli

Kulturno – umjetničke aktivnosti

Una regata

juli

Sportske aktivnosti

EKOBIS – međunarodni ekološki sajam

septembar

-

Festival zabavne glazbe

-

Zabavne aktivnosti

Festival narodne glazbe

-

Zabavne aktivnosti

Ulicom Bišća – kulturno – umjetnička manifestacija

novembar - decembar

Kulturno – umjetničke aktivnosti

Umjetnička kolonija za djecu centra „Duga“, Kulen Vakuf

maj

Kulturno – umjetničke aktivnosti

Izvor: Služba za opću upravu, privredne i društvene djelatnosti